Van mythe tot icoon

Jack Gorgels, directeur-bestuurder Weller:
“Een architect werkt van binnen naar buiten op basis van een programma van eisen. Michel Huisman maakte een mooi kunstwerk voor Heerlen, dat wij samen gevuld hebben met functies.”

In 2008 besloot Weller, toen nog één van de partners achter de ontwikkeling van Maankwartier, het partnerschap aan de wilgen te hangen en de rol van regisseur en kartrekker op zich te nemen. Waarom? En hoe risicovol is deze taak voor een woningcorporatie in tijden waarin het aantal inwoners in stad en regio terugloopt? Jack Gorgels, bestuurder bij Weller, geeft antwoord.

“Maankwartier dreigde om allerlei redenen ineens niet door te gaan en dat kon en mocht wat ons betreft absoluut niet gebeuren. Maankwartier brengt schoonheid naar de belangrijkste bron van de stad: het mobiliteitsknooppunt waar dagelijks 40.000 tot 50.000 mensen voorbij komen. Zo’n belangrijke bron mag je niet op laten drogen, maar moet je juist voeden, laten groeien. Bovendien is de stationsomgeving voor veel mensen de eerste indruk van de stad. Die moet gewoon goed zijn, een tweede kans voor een eerste indruk krijg je immers nooit meer. Maar ook buiten de ongelofelijke importantie van de gebiedsontwikkeling geloven wij in de competenties van Maankwartier en Heerlen. Het plan brengt de oorspronkelijke sfeer terug in de stad en toont Heerlen zoals de stad bedoeld is. Veel mensen zijn bang dat wij met onze projecten in Heerlerheide, Brunssum, Heerlerbaan en Maankwartier te hoog grijpen, te veel risico nemen. In deze fase met de uitvoering in het zichtveld, zijn de grootste risico’s echter afgedekt. Wel grijpen wij hoog, want in elke wijk waar wij een rol spelen in de integrale gebiedsontwikkeling, kiezen wij voor kwaliteit. Willen wij dromen waarmaken voor de stad en iconen toevoegen, plekken waar mensen zich verbonden mee voelen. Zoals Gen Coel in Heerlerheide. Maankwartier is ook een icoon, een plek die trots oproept. Trots op de stad. En trots op wat de stad kan.”

_Op de foto: Jack Gorgels (links) feliciteert Fatih en Özcan Sonkaya met hun nieuwe zaak in Maankwartier _