Over de Heliostaat

De gedachte van de kunstenaar achter de heliostaat: “Vang het licht als je het zelf niet hebt. Het licht dat ergens anders schijnt laten we met de Heliostaat op miraculeuze wijze weerkaatsen.”

Tot in de diepte daglicht

De heliostaat in Maankwartier is verwerkt in de smalle hoge toren op het Maanplein. In het centrum van die toren hangt een bol van 6,20 meter doorsnede. De bol is half rond. De bolle kant lijkt op de maan, de platte kant is voorzien van een roestvrijstalen vernikkelde, gepolijste, spiegel. De spiegel van 4 mm dikte bevat allemaal kleine lamellen. De bol kantelt met de spiegel richting de zon. Een astronomisch uurwerk houdt nauwkeurig bij waar de zon staat en hoe hoog de sensor moet zoeken. Op dat moment wordt het zonlicht ‘gevangen’ en via de spiegel door een kern van de toren naar beneden gebracht.

Weerkaatsing

Dat is overigens heel moeilijk omdat het licht in een gerichte lijn naar beneden moet, via een vijver van 11 meter doorsnede en 40cm diepte. De vijverbak wordt gedragen door een Eifeltorenachtige constructie. Het water in de bak filtert het licht dat tot op de laagste verdieping schijnt. Tot diep onder de grond. Het mooie hiervan is dat de witte wand aan de binnenkant van die toren halfrond is. Enkele ramen van een kantoor kijken hierop uit. Het zonlicht straalt niet alleen naar beneden, maar weerkaatst ook naar de zijkanten binnen in die toren. Ook de halfondergrondse supermarkt en ondergrondse parkeergarages worden door het daglicht verlicht en als je op de laagste verdieping onder de vijver gaat staan, dan kijk je door het water 50 meter omhoog. Naar het licht van de zon.

Slaapstand

En wat als er geen direct zonlicht is? Dan draait de heliostaat met de platte kant naar beneden en vangen de spiegels het licht van de lampen die onder de vijver zijn aangebracht. Ze nemen door de weerkaatsing van de kleine spiegellamellen op kunstmatige wijze het zonlicht over. ’s Avonds staat de Heliostaat in deze slaapstand. De heliostaat zoals Michel Huisman het voor het Maankwartier bedacht heeft, is nog nergens vertoond. Een kunstwerk dat zo ingenieus in elkaar zit dat het blijft draaien naar de zon. Een computer met de juiste astronomische waarden zoekt de zon en vangt ‘m…!