'Ik kijk ernaar uit om in Heerlen een tweede zaak te openen’

Op haar 15e kwam Ya Shi Chen (30) als asielzoeker naar Nederland. Helemaal alleen, zonder familie. Het waren zware tijden: jaren van onzekerheid over het wel of niet verkrijgen van een verblijfsvergunning en in de tussentijd hard werken om hier een toekomst op te bouwen.

Daarin is ze geslaagd. En hoe! Samen met haar vriend Sun heeft ze twee kinderen en een goedlopend cafetaria in Sittard. Tijd voor een nieuwe uitdaging: een tweede zaak in Maankwartier.

Belangrijk om Nederlands te praten

Ya Shi spreekt goed Nederlands. “Toen ik pas in Nederland was, stond ik aan de kassa bij de Zeeman. De kassière vroeg of ik er vijf cent bij had, ze had onvoldoende wisselgeld. Ik had geen idee wat ze vroeg, dus ze ging op zoek naar vijf cent. De rij achter me werd alsmaar langer. Toen ik uiteindelijk mijn wisselgeld kreeg, schaamde ik me. Ik nam me voor om zo snel mogelijk Nederlands te leren.”

Hard werken loont

Sun en Ya Shi kregen via vrienden de mogelijkheid om een cafetaria in Helmond te beginnen totdat ze in januari 2006 hun zaak Happy Days in Sittard openden. Daarnaast werkte Ya Shi bij McDonald’s waar ze tevens een aantal managementcursussen deed. Ze werken hard en maken lange dagen. Hun harde werk wordt beloond: Happy Days loopt goed. “We hebben tevreden klanten en het pand is van ons. De tijd is rijp voor een tweede zaak.” Op hun zoektocht naar een geschikte locatie werden ze geattendeerd op Maankwartier.

Maankwartier belangrijk voor Heerlen

Ze ziet Maankwartier als een echte meerwaarde voor Heerlen. “Mijn vrienden en kennissen van buiten Limburg kennen Maastricht en Roermond. Van Heerlen hebben ze nog nooit gehoord. Heerlen en Maastricht zijn heel anders en vullen elkaar daarom prima aan. Waarom zou iemand die Maastricht bezoekt, niet ook een kijkje in Heerlen nemen en andersom? Ik denk echt dat Maankwartier Heerlen weer op de kaart zet.” Zelf hebben ze inmiddels besloten ook naar Heerlen te verhuizen om in Maankwartier te gaan wonen.

Producten van hoge kwaliteit

Ya Shi is voornemens om zelf in de zaak te gaan staan. Ze is al druk bezig met de voorbereidingen. “Een belangrijke voorwaarde is dat al onze producten zoals snacks en broodjes van hoge kwaliteit zijn. Waar gaan we welke producten inkopen? Maar we denken ook over hoe we de zaak gaan inrichten en welke apparatuur we kiezen. We hebben in ieder geval al een bouwondernemer gekozen die de wanden en toiletten gaat plaatsen en de elektriciteit aanlegt.” Lachend sluit ze het gesprek af: “Ik kijk er echt naar uit om in Heerlen onze tweede zaak te openen!”


Cafetaria in Maankwartier komt op de plaat over het spoor
Maankwartier zet Heerlen weer op de kaart