Ondertekening uitwerkovereenkomst Maankwartier

Het mag, het kan, het komt er. Maandag 9 januari hebben de partners NS Poort, de gemeente Heerlen en Weller hun handtekening gezet onder de uitwerkingsovereenkomst voor Maankwartier.

Tien jaar aan voorbereiding gaan aan dit memorabele moment op de drempel van 2012 vooraf. Tot op het laatste moment bleef het spannend. Kon het majeure project wel doorgaan? Twee crisissen, een tijdgeest waarin je niet al te gek moet doen met bouwen, zeker niet in de periferie van het land, aangescherpt beleid bij VROM, maar ook de complexiteit van Maankwartier zelf zorgde voor hoofdbrekende vraagstukken. “Logisch”, zegt Michel Huisman, “Maankwartier is een zevensprong. Niet alleen in logistieke zin, maar ook in geschiedenis. Hier komt alles in, van en rond Heerlen bij elkaar en al die zaken moeten ook in het plan aan elkaar geknoopt worden. Dat is gelukt. Wij schrijven geschiedenis en daar ben ik ongelofelijk blij mee.” Helene Herbert van NS Poort onderstreept het geluk van Huisman. “Veel ogen in het land zijn gericht op Maankwartier. Want veel steden willen wel grootschalig investeren in hun stationsomgeving maar durven niet goed. Het feit dat het hier lukt, geeft aan dat het kan. Ook in deze onzekere tijd. ”

Een doos met een sprookje
“We hebben steeds doorgezet omdat we Heerlen Maankwartier zo gunnen”, vult wethouder Riet de Wit aan. “In 2002 sprak ik Michel Huisman voor het eerst over het plan. In zijn handen droeg hij een doos, bedekt met een tafelkleed. Daaronder bevond zich Maankwartier. Een sprookje dat vervolgens bekritiseerd en toegejuicht is. Ik ben blij met de sfeer. Het verbindt moderniteit met romantiek in een stad waarin veel moois van vroeger verdwenen is. Maankwartier brengt schoonheid in de stad.”

Over zes jaar
Met de ondertekening van het uitwerkingscontract verplichten de partners zich tot de uitvoering van hun bijdrage aan Maankwartier. Het ‘point of no return’ is hiermee bereikt. Tijd om achterover te leunen is er echter niet. Jack Gorgels: “Vier jaar hebben we ons ten doel gesteld om dit megaproject uit te voeren. In 2016 ken je de entree van Heerlen niet meer terug. Als we dan nog eens twee jaar verder zijn, is ook duidelijk dat Maankwartier voor een enorme impuls voor de hele Heerlense binnenstad heeft gezorgd. Want met dit plan kijken we met respect voor het verleden naar een mooie toekomst voor heel Heerlen.”