Nieuwjaarsbijeenkomst Vastgoed Overleg Nederland in Heerlen

14 januari 2018 – Op 11 januari was de nieuwjaarsbijeenkomst van het Vastgoed Overleg Nederland (VGO) in Heerlen. Het initiatief om dit overleg naar Heerlen te halen, kwam van woningcorporatie Weller. De missie van de middag was retailers en retailadviseurs te laten zien en ervaren dat de regio Zuid-Limburg – en dan specifiek Parkstad – wel degelijk de moeite waard is om in te investeren. En dat al die vooroordelen over Heerlen allang niet meer juist zijn.

Durf te kiezen

Het gezelschap kwam in het Maanlab van Weller bijeen. Hier gaf wethouder Martin de Beer de aftrap met een toelichting op de Parkstad-retailstructuurvisie: het vigerende retailbeleid van de regio. En wethouder Barry Braeken vertelde over het durven kiezen. Voor het urban-profiel bijvoorbeeld. En over de indeling van het centrum in kwartieren, zodat er clusters ontstaan waar wonen, winkelen, cultuur en het Romeins verleden centraal staan. Vervolgens gaf Michel Huisman een inkijkje in Maankwartier en leidde hij de ondernemers rond.

Missie geslaagd?

De vraag is natuurlijk: zijn Weller en de gemeente erin geslaagd om het beeld bij te stellen? Kijkt men nu anders tegen Heerlen aan? We vroegen het Peter Koet, secretaris van het overleg. “De deelnemers waren enthousiast over het durven maken van (beleids)keuzes. Over het stoppen met kijken naar wat was. Het is goed om te zien dat Heerlen aan de slag gaat met dat wat het heeft en dat verder durft te ontwikkelen. We maken graag een vervolgafspraak met een afvaardiging van ons en in ieder geval de beide wethouders. Om te kijken wat we op langere termijn voor elkaar kunnen betekenen. Het is niet zo dat er retailers zijn, die nu meteen een winkel gaan openen. Daar komt heel wat meer bij kijken. Maar de interesse om ons meer te verdiepen in Heerlen is er. Dus ja, de missie is zeker geslaagd.”