Maanplein 12: pop-up atelier van kunstenaar Jean-Michel Crapanzano

21 januari 2018 – Multimedia kunstenaar Jean-Michel Crapanzano kwam onlangs volop in het (landelijke) nieuws vanwege een groots project dat hij voor gemeente Heerlen gaat doen: de dans van Lies en Jan. Een kunstproject als eerbetoon aan het mijnverleden. “Zo trots dat ik dit project mag gaan doen!”, glundert hij. Sinds december heeft hij in Maanplein 12 een pop-up atelier. Eerder werkte ook al kunstenaar Lars Ickenroth vanuit deze ruimte.

Fransman

Jean-Michel is geboren in het Franse Metz. In Lotharingen – rondom Metz – lagen veel mijnen, hij is er dus mee opgegroeid. “De eigenaar van het merendeel van die mijnen was de familie de Wendel. Later tevens de eigenaar van de Oranje Nassau-mijnen. Mijn vader heeft jarenlang als monteur gewerkt aan grote mijnmachines. Die kwamen vanuit de hele wereld ter reparatie naar het atelier. Ik heb daar zelf als student tijdens een vakantie ook nog aan gewerkt; machtig mooi om te zien.”

Oranje Nassau-mijn

Hij herinnert zich een leuke anekdote over zijn vader. “Toen mijn vader in 1967 zijn diploma behaalde als monteur, werd de hele klas getrakteerd op een busreis naar onder meer Rotterdam en Keulen. Als beloning voor de goede resultaten die ze hadden behaald. Mijn vader liet me onlangs een foto zien waar hij in Heerlen voor de letters ON staat. Hij wist wel dat er tijdens de reis onderweg nog ergens was gestopt. Maar hij had geen idee waar. Dat bleek dus Heerlen te zijn, bij de ON-mijn. Hoe symbolisch blijkt nu. Bijzonder!”

Mural

Sinds 2008 woont Jean-Michel samen met zijn gezin in Heerlen. Het werk van zijn vrouw bracht hen hier en ze hebben het naar hun zin. “Heerlen is een fijne stad, ik heb hier heel leuke mensen ontmoet. Er is ook zoveel te doen: allerlei activiteiten en culturele evenementen. De stad zal nooit terugkeren naar de glorietijd van de mijntijd, maar de wil en de visie om te groeien is er. Maankwartier is daar onderdeel van, een voorbeeld. Daar gaat het om.” Het project voor de gemeente is niet het enige waarmee hij bezig is. “Ik werk aan een serie tekeningen en schilderijen van aquarel en inkt. Daarnaast werk ik aan een concept voor een mural, want dat wil ik graag: een mural op een markant gebouw. Maar daarvoor is geld en een locatie nodig. Een hele uitdaging, maar wie weet komt het er ooit van!”

Jean-Michel werkt vanuit Maanplein 12 onder meer aan de serie tekeningen. Wil je meer weten? Kijk hier!