Joos Philippens schrijft een boek over Maankwartier

Joos Philippens: 'Ik was meteen onder de indruk van man en plan’

Update 23 juni 2020: vanwege de uitgestelde opening van Maankwartier (n.a.v. de coronamaatregelen) verschijnt het boek ook een jaar later, in augustus 2021.

7 oktober 2019 – Voor iedereen die geïnteresseerd is in de achtergronden van het Maankwartier en wat er zoal omgaat in het hoofd van bedenker Michel Huisman – en wie is dat niet? – is er goed nieuws. Schrijver Joos Philippens werkt aan een boek met als titel: ‘Maankwartier. Het wonder van Heerlen’. We moeten wel nog even geduld hebben: het verschijnt pas in augustus 2020. Dat duurt ons te lang, dus we strikten Joos alvast voor een gesprek.

Nu is hij ambassadeur, maar de liefde voor Heerlen heeft moeten groeien. Joos: “Begin jaren negentig vond ik het maar een onbegrijpelijke stad. Er was niks moois aan, zeker niet in de tijd van de drugsoverlast.” Joos werkt voor het Mediahuis Limburg en is verslaggever voor De Limburger, regio Maastricht. Hij begint in 1990 op de redactie van het – toen nog – Limburgs Dagblad: eerst in Kerkrade, later in Heerlen. “Langzaamaan leerde ik de stad beter kennen. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld de prachtige gevels in de binnenstad. De stad ging ‘groeien’ en ik vond ze steeds interessanter.” Dan peinzend: “Het is niet verkeerd om kritisch te blijven, integendeel. Maar een kwetsbare stad als Heerlen verdient wat mij betreft ook aandacht en positiviteit.”

Over een kunstenaar

Als verslaggever voor het Limburgs Dagblad maakte Joos uitstapjes naar allerlei regio’s. In 2003 kwam hij terug naar Heerlen als redactiechef. Daar hoorde hij over ‘een kunstenaar die een stationsomgeving had ontworpen’. Hij maakte kennis met Michel Huisman en bewonderde de maquette. “Michel vertelde zijn verhaal vol passie: over zijn visie op Heerlen en de stationsomgeving. Ik was meteen onder de indruk van de man en vond zijn plan geweldig. Ik bleef het uiteraard op de voet volgen en schreef er in die tijd ook wel eens een artikel over.” Joos en Michel Huisman kwamen elkaar door de jaren heen tegen en hadden het dan wel eens over het schrijven van een boek. Joos: ”Dat werd pas concreet tijdens de Dag van Bouw in 2018. Begin dit jaar zijn we aan de slag gegaan.”

De goede en donkere kanten

Het boek gaat over wat een icoon als Maankwartier met een stad doet. Maar ook over de filosofie erachter en de mens Michel Huisman. Joos: “Michel is een zeer betrokken en hypersensitief mens. Als kunstenaar heeft hij een hele bijzondere kijk op de wereld. Heel anders dan jij en ik. Zijn leven staat nu al zeventien jaar in het teken van Maankwartier. Wat doet dat met een mens en zijn gezin?”

Het boek is een mengeling van eigen observaties, interviews met de kunstenaar en andere directbetrokkenen. Het is geen geheim dat Maankwartier ook felle tegenstanders kent en die kant komt tevens aan bod. Joos: “Het wordt geen afrekening, maar ik vraag me af waarom bijvoorbeeld gefrustreerde vastgoedondernemers zich zo tegen het project keerden. En nog steeds zó fel zijn? We gaan de waarheid vertellen. Over zowel ‘the few good men’ die dit project mogelijk maakten, als degenen die het project schade hebben berokkend. Kritiek mag, maar dit gaat heel ver en is slecht voor Heerlen en voor Huisman.”

Moderne tijden

Het is niet Joos’ eerste boek. In 2018 schreef hij ‘Moderne tijden’. Hierin neemt hij de lezer mee naar het Heerlen van 1926 tot 1962 door de ogen van burgervader Marcel van Grunsven. “Toen mijn liefde voor Heerlen groeide en ik de stad beter begon te begrijpen, hoorde ik over de periode van burgemeester Van Grunsven. Die man bleek een mysterieus figuur. Er was bijna niemand die nog iets over hem kon vertellen. Dat fascineerde me zo dat ik op onderzoek uitging. Het boek is gebaseerd op feiten, verhalen van een paar ooggetuigen en verder heb ik het nodige zelf moeten invullen.”

De metamorfose

Heel anders dus bij het Wonder van Heerlen, waarvoor hij de hoofdpersoon op de voet kan volgen. “Dat doe ik nog een half jaar. Dan moet ook blijken welke uitwerking het Maankwartier op de stad heeft. Raken de commerciële ruimtes gevuld? Krijgen de lelijke gevels in de binnenstad de metamorfose die ze zo vreselijk hard verdienen? Gaat de Royal leven?” En dan lachend: “Ik zou in mijn boek het liefst over tien jaar terugkijken op al deze ontwikkelingen. Maar zoveel tijd is er niet. In augustus 2020 moet het boek in de winkel liggen, zodat iedereen over Maankwartier en Huisman kan lezen!”

Alvast inschrijven voor het boek?

Stuur een e-mail naar info@vandervelden-vandam.nl, dan betaal je volgend jaar € 29,50 voor je boek. Na 30 november wordt de prijs verhoogd naar € 35,00. Of kijk op: https://vantilt.nl/boeken/maankwartier/.